Palmpasen

Afgelopen zondag was het Palmpasen!

Palmpasen staat voor de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem, waar Hij onthaald werd met zwaaiende palmtakken en Hosanna-geroep. Het is traditie op veel christelijke scholen dat de kinderen in de week vóór Palmpasen een ‘palmpasenkruisje’ maken.

Vrijdagochtend kwam Arend er dan ook apetrots mee naar buiten:

De symboliek achter het palmpasenkruisje werd in de weekbrief van school keurig uitgelegd. Het houten kruis staat natuurlijk symbool voor het kruis waaraan Jezus is gestorven. Het kruis wordt met geel-groen crêpepapier omwikkeld want geel is de paaskleur en groen verwijst naar het nieuwe leven dat in de lente en met Pasen begint.

Gezien het klimaat worden bij ons buxustakjes in plaats van palmtakken gebruikt om te verwijzen naar de intocht in Jeruzalem. Bovenop het kruis zit een broodhaantje geprikt die zowel staat voor de haan die kraaide toen Petrus driemaal Jezus verloochende in de tuin van Kaifas, als voor het Laatste Avondmaal waar Jezus het brood brak.

Het hartje, op deze foto niet goed te zien, (was van vilt) is een symbool voor de liefde van Jezus, het spekje is de spons, die in zure wijn werd gedrenkt om Jezus’ dorst te lessen. Twaalf chipsringetjes stellen de twaalf apostelen voor. Eigenlijk hoort er nog muntdrop aan te hangen als symbool voor de dertig zilverlingen waarvoor Judas Jezus verried en een kaarsje die staat voor de lans die in Jezus’ zijde werd gestoken toen Hij was gestorven aan het kruis. De kaars herinnert ons eraan dat Jezus het Licht van de wereld is.

‘s Morgens waren de kinderen in ‘processie’ door de wijk gelopen met de kruisjes en op Palmzondag zelf was er een speciaal op de schoolkinderen gerichte dienst. Lars en Arend zijn er, samen met hun mama’s, naar toe geweest. Tijdens de dienst zelf hebben we maar geen foto’s gemaakt maar achteraf moesten de heren nog even poseren:

Ja en je kunt natuurlijk niet verwachten dat je als jongetje van vier de hele ochtend met een kruisje vol snoep voor je neus gaat zitten, en dan ook nog als de mama’s maar stééds niet tevreden zijn over de foto’s een half uur in de tuin blijft staan, en dan níet een hapje neemt. (De oplettende lezer heeft allang opgemerkt dat op de eerste foto de discipelschare al hevig is uitgedund)

Maar goed, dat gaf niet want ze hebben het eerlijk uitgedeeld aan de rest. Het laatste symbool van het palmpasenkruisje: het lekkers dat eraan hangt moet je aan anderen kado doen!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

5 Reacties op Palmpasen

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *