Sint Maarten 2009

Het is weer de elfde van de elfde: tijd voor lampionnetje lopen! Dit schijnt vooral in het uitsterste noorden en het uiterste zuiden van ons land ‘groot’ te zijn en zoals al eerder geschreven heeft papa er vroeger nooit iets mee gedaan. Het beste bewijs voor zijn totale integratie in het mooie Groningen ziet u hieronder, waar hij samen met Bette een prachtige lampion in elkaar knutselt.

Eerst knipt papa uit roze karton twee mooie bloemen:

Dan tekent Bette in het midden van de bloemen een cirkel. De cirkel wordt eruit geknipt en achter het gat wordt roze vliegerpapier geplakt.

Vervolgens wordt de lampion met opplakbloemetjes versierd, en dan worden de twee bloemen met een ‘band’ ertussen tot echte lampion gemaakt.

Nog met bloemetjeslint een hengseltje eraan, en klaar! Hier staat het schitterende eindresultaat te kijk samen met Arends zelf op school gemaakte lampion (de pompoen) en Jan z’n door de crècheleidsters gemaakte maar zelf geverfde lampion (de papegaai).

Voor we langs de huizen gaan om te zingen voor snoep is er een Sint-Maarten kerkdienst in de kerk. Arend is één van de vier kinderen uit zijn klas die door de kerk mag lopen met z’n lampion! Hij was apetrots!

De kerkdienst was prachtig. Arend heeft na afloop (het was al héél laat) achter een beker melk als afzakkertje met hoogrode konen het door groep 6 opgevoerde verhaal van Sint-Maarten in geuren en kleuren naverteld voor papa. Want dat kende hij toch nog niet, alle integratie ten spijt.

Wie het verhaal overigens nog meer niet kent, hier staat het wel mooi uitgelegd. Zelfs ik als geboren Noorderling heb er van geleerd: de link tussen de heilige Martinus en de Martinitoren had ik nog niet gelegd maar Sint-Maarten blijkt de patroonheilige van Groningen te zijn. Geen wonder dat het een groot feest is hier.

Tenslotte nog een foto van Bette en Stijn die het stuk tussen ons huis en dat van Franke en Kirsten hand in hand hebben afgelegd “want het is zo donkel!”.

Arend was de volgende dag helemaal schor, zo enthousiast heeft hij alle liedjes gezongen. Het blijft een gezellig feest!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *