Groeispurt

Onze Jan doet het geweldig!

Hieronder de statistieken die dagelijks werden bijgehouden door kraamhulp Heidi. Aan de linkerkant zien we allerlei gegevens van Jan, rechts nog een stukje (veel minder interessant) over mij. Het rode lijntje aan Jan z’n kant is de groeicurve.

Zoals jullie zien is Jan de eerste dag wat afgevallen en daarna gaat hij als een raket omhoog! Zo’n goede groeier zie je zelden, zei de verloskundige. Zie ook hieronder (bron: Ouders Online): Jan doet het echt extreem goed!

De eerste dagen
Normaal kan een baby de eerste paar dagen na de geboorte wat gewicht verliezen. Dat gewichtsverlies wordt veroorzaakt door het kwijtraken van meconium (de eerste, zwart-achtige ontlasting) en het kwijtraken van extra opgeslagen vocht. Een gezonde baby die op tijd geboren is, heeft een vetvoorraad, die gebruikt kan worden om de eerste dagen na de bevalling door te komen. Tijdens deze dagen kan de baby leren drinken aan de borst. Na enkele dagen zal de melkproductie gaan toenemen. De eerste melk, colostrum, wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt, zodat dit goed in de maag van de pasgeboren baby past.

Start van de groei
De meeste baby’s die goed uit de borst leren drinken, zullen na een paar dagen gaan groeien en na twee, hooguit drie weken boven hun geboortegewicht komen. De gemiddelde groei in deze periode ligt tussen de 90 en 200 gram per week. Sommige baby’s zitten daar iets onder, andere iets erboven. Wanneer een baby minder aankomt, of niet aankomt, of na drie weken nog niet terug is op het geboortegewicht, dient er gekeken te worden naar de oorzaak waardoor de baby niet groeit.

Nog een plaatje van onze wakkere kleine kerel:

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

7 Reacties op Groeispurt

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *