Strandje

Bij het Landal park was ook een speelvijver met een mooi strandje.

Overigens wel een gevaarlijke speelvijver als je het nieuws tijdens de komkommertijd mag geloven… let u ook even op de fraaie hechtingen? Deze zijn er namelijk door Christiaan in gezet op de huisartsenpost in Emmen!

Op de enige zonnige en warme dag van onze vakantie gaan we daarom snel op weg met ons zandspeelgoed. Bette is nog erg moe en die mag daarom meerijden op papa’s nek.

Heel hoog!

Aangekomen bij het strandje beginnen we eerst met vereende krachten een kuil te graven met een dam ervoor, dan een lang kanaal en tenslotte een opvangbekken voor als de dam is doorgebroken.

Daarna gaan we naar het water om de emmertjes te vullen, maar het water is zo leuk dat we daar blijven hangen! Ondanks de niet erg hoge watertemperatuur spetteren Arend en Bette flink in het rond.

Vlak nadat deze foto was gemaakt duikelt Bette achterover in een kuil onder water en… komt niet weer overeind! Door een hevig geschrokken papa wordt ze aan een arm weer naar boven gesleurd en staat al snel hoestend en proestend op het strandje.

Doodgriezelig: je staat er twee seconden gewoon naast omdat je verwacht dat ze weer omhoog komt maar ze blijft dus gewoon liggen! Je kunt dus inderdaad écht niet even vijftig meter verderop staan. Gelukkig stond Christiaan er met zijn neus bovenop!

Na deze hevige schrik (vooral van arme papa, helemaal spierwit en trillerig, Bette was alleen koud en nat, mama had het gebeuren niet eens gezien want die was Jan aan het voeden en Arend begreep alle commotie niet zo) eerst maar eens even bijkomen met wat ranja en een pindakoek.

Bette blijft maar eventjes met mama in het zand spelen, Arend en papa gaan een wedstrijdje hardspetteren doen aan de waterkant:

En daarna snel weer verder met de stuwdam. Hij werkte geweldig!

Uiteraard zit de hele familie tot aan zijn en haar nek onder de modder dus wordt de dag afgesloten met een uitgebreide badsessie. (Met papa erbij in want we laten Bette nog even niet alleen in het water…!) Hij is trouwens toch de smerigste van allemaal en wordt dan ook flink geboend:

Een heerlijke dag. En een leerzame!

Hoewel wij natuurlijk wisten dat verdrinking doodsoorzaak nummer één is onder kleine kinderen hadden wij ons toch niet gerealiseerd dat het zó snel kan gaan. Het valt dus niet wel mee, het zal niet wel loslopen, het is niet een beetje overdreven, je kunt kleine kinderen echt, écht niet alleen laten bij vijvertjes, in speelbadjes, pierebadjes of zelfs in het gewone bad. Je kunt niet even het fototoestel gaan halen terwijl zij bij het water blijven of even het bed opmaken terwijl ze in bad zitten. Alle papa’s, mama’s en iedereen die wel eens op kleine kinderen past, knoop het in je oren!!

Hieronder nog wat aanvullende informatie van de stichting Consument en Veiligheid:

Kinderen & verdrinking
Spetteren, baden, zwemmen, varen: al op jonge leeftijd hebben kinderen met water te maken. Vooral op warme dagen is het voor kinderen leuk om in water te spelen. De keerzijde van waterpret is verdrinkingsgevaar.

Kinderen kunnen al verdrinken in water met een diepte van 5 cm. Zonder dat je het merkt; kinderen die verdrinken, zakken geluidloos onder water zonder te huilen of te spartelen. Binnen 2 minuten is je kind bewusteloos en binnen 4 tot 6 minuten heeft het onherstelbaar letsel opgelopen.

Wat kun je doen om je kind zo veilig mogelijk in aanraking te brengen met water? Wat zijn de gevaren en hoe kun je risico’s beperken?

1. Laat je kind nooit alleen in bad.
2. Wanneer je een opblaasbad gebruikt, zorg dat deze een stevige rand heeft en haal hem na gebruik altijd leeg.
3. Een vijver kun je het beste tijdelijk dempen. Wil je dat niet, scherm hem dan goed af en zorg bij de aanleg dat er een duidelijke overgang is tussen land en water.
4. Leer kinderen om te gaan met water en blijf altijd opletten.
5. Gebruik de juiste hulpmiddelen. Let op leeftijd en gewicht van je kleintje. Gebruik voor de allerkleinsten altijd een zwemluier.
6. Let bij het zwemmen in open water op de stroming en kijk uit met luchtbedden en opblaasbootjes.
7. Doe je kind bij het varen altijd een reddingsvest aan.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

7 Reacties op Strandje

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *