Boerenkool

Deze week zat er boerenkool in het pakket. Een beetje een tegenvaller: de vorige keer was het een zakje gesneden boerenkool, nu waren het een paar struikjes! Doet wel heel ‘authentiek’ aan enzo natuurlijk ;-). Tijd dus voor stamppot boerenkool. Omdat ik boerenkool het liefst in grote hoeveelheden maak, en er in het pakket een portie voor twee personen zat (150 gram toen het eenmaal van de struiken af was) hadden we er nog een zak voorgesneden boerenkool bijgekocht. In totaal 650 gram boerenkool. Maar, elke keer moet ik het weer opnieuw opzoeken, hoeveel aardappelen moeten daar dan ook al weer bij?

De vorige keer googlede ik dit vraagstuk en gebruikte gewoon het eerste het beste antwoord. De stamppot was me toen veel te wit geworden, dat vind ik niet lekker. Deze keer dus maar eens wat beter zoeken en wat meer bronnen raadplegen. Ik bekeek de eerste drie Google-hits, drie van mijn eigen kookboeken, vroeg twee vriendinnen en las het recept achterop de zak voorgesneden boerenkool. En je raadt het niet: alle bronnen zeiden iets anders!

De eerste hit op Google (gratisrecept.nl) vond dat ik op 600 gram boerenkool anderhalve kilo aardappelen nodig heb. De tweede hit, een recept van een zekere jacoba_b, adviseerde 500 gram boerenkool en 1 kg aardappelen. De website van Albert Heijn 600 gram boerenkool en 1 kilogram aardappelen, Oma’s Receptenboek (uit de kast van vriendin 1) zei 500 gram boerenkool en 750 gram aardappelen, vriendin 2 gebruikt altijd 450 gram boerenkool met 800 gram aardappelen, Super de Boer, het recept achterop de zak, wilde dat we de inhoud van 500 gram boerenkool zouden combineren met 600 gram aardappelen, Kook Ook (mijn basiskookboek) 600 gram boerenkool en 750 gram aardappelen, Het Haagse Kookboek van mijn moeder doet het half om half (en een flinke portie ook: 2 kilo van beide) en Het Nieuwe Kookboekje voor den Eenvoudige Spijsbereiding (uitgave 1928 van wijlen mijn oma) wil dat ik 4 struiken boerenkool op 20 aardappelen neem.

De formule (650/”boerenkoolRecept”) * “aardappelenRecept” waarbij 650 uiteraard de hoeveelheid boerenkool is die ik tot mijn beschikking heb, geeft als ik het goed heb als uitkomst de hoeveelheid aardappelen die ik volgens het betreffende recept zou moeten gebruiken. De verhouding van Het Nieuwe Kookboekje heb ik niet berekend omdat ik geen idee heb hoe groot hun struiken en hun aardappelen zijn en ik vermoed dat het Haagse Kookboek van ongesneden boerenkool uitgaat dus die twee laat ik weg. Dan krijg ik de volgende resultaten van hoeveel aardappelen ik zou moeten schillen voor mijn portie boerenkool volgens de verschillende bronnen:

Super de Boer: 780 gram
Kook Ook: 812 gram
Oma: 975 gram
Albert Heijn: 1083 gram
vriendin 2: 1155 gram
jacoba_b: 1300 gram
gratisrecept: 1625 gram

Wat een verschillen! De aardappelrijkste stamppot geeft meer dan twee keer zoveel aardappelen als de meest boerenkolige. In eerste instantie besloot ik dan maar naar Oma te luisteren alleen viel de laatste aardappel nogal groot uit dus werd het uiteindelijk de verhouding van Albert Heijn. Dit was het resultaat:

In elk geval lekker groen, daar houd ik van bij boerenkool. Alleen een beetje te nat. Maar dat was waarschijnlijk mijn eigen schuld, volgens mij heb ik het niet goed genoeg afgegoten. In ieder geval hebben we er lekker van gegeten!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Boerenkool

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *